19 Eylül 2013 Perşembe

ANAYASAYI BEKLERKEN ALEVİLER

   Anayasayı Beklerken Aleviler



   Antalya 2. Anadolu Kültür Festivali kapsamında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile Antalya'da faaliyet gösteren Alevi kurumlarınca ortaklaşa düzenlenen "Yeni Anayasayı Beklerken Alevilerin Sorunları ve Talepleri" paneli, 8 Eylül 2013 tarihinde Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

   Antalya'daki Alevi kurumlarının ortaklaşa düzenlediği panele, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önceki başkanlarından Avukat Kazım Genç konuşmacı olarak katıldılar.

   Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya şube başkanları ve yöneticilerinin hazır bulunduğu etkinliğe çok sayıda can katıldı. Etkinliğin açılışında sahne alan gençler, Alevi inancından deyişleri saza ve söze döktüler. Antalya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah Ekibi'nin semahlarını dönmelerinden sonra, saygı duruşuyla birlikte panelin açılış konuşması yapıldı.

   Panele katılan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir; "Yeni yapılacak anayasanın çok düzgün olması yeterli değil. Önemli olan ne kadar doğru uygulandığıdır. Yeni yapılacak anayasanın bu ülkede çok şey değiştireceğine inanmıyorum. Şu ana kadar altmış madde üzerinde anlaşıldı. Ama bu maddelerin hiçbirinde hak ve özgürlükler konusu yok. Bizim yıllardır zorunlu din dersleri mücadelemiz var. Yeni anayasada bu sorunumuza da bir çözüm yok. Yeni anayasa süreci biz Aleviler için çok zor olacak. Bizi Türkiye'de yok etme niyetindeler..." konuştu.

   Zorunlu din dersleri ile mücadelede önemli yeri olan ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin önceki dönem başkanlarından Avukat Kazım Genç; Zorunlu din derslerinin kaldırılması ile ilgili yapılan mücadelelere değindi. "Mevcut anayasanın kaldırılması gerekmektedir. Hiç kimse bu mevcut anayasa ile kendini ifade edememektedir. Herkesin eşit yurttaş olmaya hakkı var. Biz Aleviler ayrımcılık istemiyoruz. Aleviler herkes için işleyen bir demokrasi istiyor..." diye konuştu.

   Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez; "Sözde sivil bir anayasa yapmaya çalışıyorlar. Ancak dillerinin sivil olmadığı aşikar olan bir hükümetin sivil bir anayasa yapması beklenemez... Yeni anayasada kimse Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasından söz etmiyor. Diyanet bir çok bakanlıktan daha büyük bütçelere sahiptir... Aleviler anayasada 72 milletin var olduğunu görmek istiyor. Eşitlik, özgürlük, kimsenin ayırt edilmediği bir anayasa istiyor. Aleviler insanların inançlarından dolayı öldürülmediği, evlerine mutlu döndüğü bir anayasa istiyor..." dedi.

   Panelistlerin konuşmalarının ardından karşılıklı soru ve cevap şeklinde devam eden etkinlik yaklaşık üç saat sürdü. Panele katılanların sorularını yanıtlayan dernek başkanları panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.

   Konuşmacılar gibi panele katılanlarda, yeni yapılacak olan anayasadan umutlu olmadıklarını, hak ve özgürlükler konusunda beklentilerinin karşılanmayacağını düşündüklerini ve Alevilik adına yapılacak olumlu bir gelişme beklemediklerini dile getirdiler.

Anayasayı Beklerken Aleviler

Metin ÖZDEMİR