16 Aralık 2019 Pazartesi

KIZILIRMAK'TA KUM OCAKLARINI İSTEMİYORUZ

KIZILIRMAK'TA KUM OCAKLARINI İSTEMİYORUZ / Metin Özdemir

   Kızılırmak Nehri’nin hemen yanında bulunan Kayseri ili Sarıoğlan ilçesine bağlı Burunören Köyü’nün sakinleri köylerindeki kum ocaklarının kapatılarak, yeni açılmak istenen kum ocağının da durdurulmasını istiyorlar.

   Burunören Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mahmut Doğan, Kızılırmak Nehri’nin yanında, köylerinin içerisinde bulunan iki kum ocağının kapatılmasını ve yeni açılmak istenen kum ocağının da durdurulması için mücadele verdiklerini ifade ederek, doğanın tahrip edilmesinin önüne geçmek için tüm Burunörenlileri ve çevre köylüleri kampanyaya destek olmaya çağırdı. Doğanın ve Kızılırmak nehrinin tahribatının önlenerek, tarihi Şahruh Köprüsü’nün yok olmasının da önüne geçmek için gerekli hukuk mücadelesini başlattıklarını ve sonuna kadar konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

   “BÜYÜK BİR ÇABA İÇERİSİNDEYİZ”

   Burunören Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Sorumlusu Hüseyin Aslan yaptığı açıklamada; “Burunören ve çevresindeki köylüler başta olmak üzere, sanat camiası ile birlikte büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu talana dur deme mücadelesine başladık. Sadece Burunörenliler değil çevre köylerin hemen hemen tamamı bu mücadelenin içinde yer aldılar. Bu talana dur diyorlar. Çok takdir edilecek bir duruş sergiliyorlar. Bizde elimizde geleni yapacağız. Hukuki yollara başvurmak için dernek olarak bütün çalışmaları başlattık.” diye konuştu. Kızılırmak 

   İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

   Köylüler ayrıca change.org sitesi üzerinden “Burunören Köyü’ne 3. Kum Ocağı Açılmasın. Var Olanlar Kapatılsın.” başlığıyla; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Sarıoğlan Belediyesi’ne ulaştırılmak üzere imza kampanyası başlattılar. 

   İmza kampanyası metninde “Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Burunören Mahallesine Kızılırmak üzerindeki iki adet kum ocağının yanına üçüncü bir kum ocağı daha yapılması çalışması başlamıştır. Kum ocakları 530 yıllık Şahruh Köprüsünü yıkılma tehlikesi ile baş başa bırakmış, ırmağın doğal akışını bozup yatağını değiştirmiş canlılara zarar vermiştir. Irmak yatağındaki endemik bitkilerin yok olmasına sebep olarak, göçmen kuşların konaklama alanlarını yok etmiştir. İş makinelerinin sesleri, kamyonların gürültüsü ve toz kirliliği çevreye zarar vermektedir. Tarım arazileri ırmağın sürekli yer değişmesi sonuncu erozyona ve tahribata uğramıştır. Kum ocaklarının çalışmaları durdurulmaz ise tarihi köprü yıkılacak, tarım arazileri geri dönüştürülemez tahribata uğrayacak, endemik bitkiler ve kuşların konaklama alanları yok olacaktır. Desteklerinizi bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

   “DOĞAYA ZARAR VEREN HER ŞEYE KARŞIYIZ”

   Burunören Köyüne yeniden açılmak istenen kum ocağına dur demek ve mevcut olan iki kum ocağının da kapatılması için köylülerin sesine kulak veren çok sayıda sanatçıda kampanyaya sosyal medya üzerinden desteklerini bildirdiler. Kampanyaya destek olmak için imza veren doğaya ve çevreye duyarlı yurttaşlar, “Doğanın düzeni bozuldukça, insanlık geleceğini kaybedecektir.” “Doğaya zarar veren her şeye karşıyız.” şeklindeki dayanışma mesajlarıyla kum ocaklarının kapatılması için mücadele eden dernek yetkililerinin yanlarında olduklarını ifade ettiler.

   Dernek Başkanı Mahmut Doğan ise köylerindeki kum ocaklarının kapatılarak ve yenilerinin yapılmaması gerektiğinin bilinmesi için 2020 yılının yaz aylarında Burunören Köyü’nde büyük bir etkinlik yaparak, seslerini yükselteceklerini belirtti.

Metin ÖZDEMİR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder