24 Ocak 2012 Salı

SELÇİK KÖYÜ’NDE NEVRUZ BAYRAMI

nevruz_sarı_dede
AFYONKARAHİSAR'IN Sandıklı İlçesine bağlı Selçik Köyü’nde 22 Mart 2008 Cumartesi günü, ikincisi düzenlenen Nevruz ve Bahar Bayramı etkinliği oldukça coşkulu geçti.

Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinlik; saat 13:00’de saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından, Dernek Genel Sekreteri Yusuf Coşkun’un açılış konuşmasıyla başladı. Köyde yaptıkları etkinlikler ve dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Coşkun; “Geçen yılda yaptığımız bu etkinliğimizi gelenekselleştirmek istiyoruz. Köyümüzde bu şekilde dayanışma içinde olduğumuz sürece çok şeyler başarırız. Önümüzdeki yıllarda gençlerimizin yönetime girerek bunları devam ettirmelerini istiyoruz. Bundan böyle sorumluluk alacak olan gençlerdir” diye konuştu.
 
Ardından günün anlam ve önemini anlatan Dernek Başkanı Yusuf Yıldırım, konuşmasında “Bizler bu derneği kurarken sevgi ve saygıyı paylaşmayı hedefledik. Bir elin nesi var, iki elin sesi var dedik daima. Geçen yıl bu etkinliği yaparken katılım şimdikinin yarısı kadardı. Bugün burada bizleri bırakmayıp gelen canların, yurt içi ve yurt dışındaki kalpleri bizimle olan herkesin Nevruz Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
Konuşmaların ardından, gençlerden Ozan Yıldırım ve Gülbahar Top’un söylediği türkülerle etkinlik devam etti. Deyişlerin ve şiirlerin yoğun olarak paylaşıldığı Nevruz Bayramında, Selçik Köyü Semah Ekibi’nin döndüğü semahlar ilgiyle izlendi. Ardından, Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerinden oluşan gruptan Nazım Coşkun ve Tolga Baydan’ın sundukları dinletiye coşkuyla eşlik edildi. Tuncay Sağlık ve ekibinin seslendirdikleri türküler ise beğeni topladı. Canlar bu coşkuya halaylarla, semahlarla ortak oldular. Hz. Ali’nin doğduğu gün olan Nevruza katılan canlara yemekler ikram edildi. Farklı illerden de katılımın olduğu etkinlikte, canlar birlik ve beraberlik içinde olmanın verdiği mutlulukla bu bayramı coşku içerisinde kutladılar.

   Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılması planlanan, Hacı Bektaş Veli Dergahı ziyaretine de katılım çağrısı yapıldı. Ayrıca, 26 Temmuz’da ikincisi gerçekleştirilecek olan Sarı Selçuk Dede Anma Etkinliğine tüm canlar şimdiden davet edildi. Gelenekselleşen Nevruz ateşinin türküler eşliğinde yakılmasının ardından, saat 19:00'da etkinlik sona erdi.



sarı_dede_selçik


BİR KİTAPTA SİZDEN OLSUN


“Karanlığa bir ışıkta sen yak… Selçik Köyü Okuma Odası İçin Kitap Yardımlarınızı Bekliyoruz…” diyerek başladığımız kitap kampanyasında, sizlerinde kitap desteklerini bekliyoruz. 1993 yılında, köy gençlerinin kültür seviyelerinin yükselmesi, kitap okuma alışkanlığının artması amacıyla başlatılan bu yolculukta köy odası olarak kullanılmakta olan bina, canların katkılarıyla elde bulunan kısıtlı kitaplarla küçük bir kitaplık oluşturularak okuma odasına dönüştürüldü. Fakat kısa bir zaman sonra kitap yetersizliği yüzünden yeterince kullanılamadı. Bizler bu eksikliğin farkına vararak, okuma odasını daha işlevsel durumda olacak bir kütüphaneye dönüştürmek için çalışmalara başladık.
İnsanların yozlaştırılmaya, kültürlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı, düşünmekten ve sorgulamaktan yoksun bırakılmak istendiği bir dönemde kitabın yediğimiz ekmek, içtiğimiz su kadar ihtiyaç olduğunu düşünerek emek verdiğimiz kitap kampanyamız sayesinde, şimdiye kadar yaklaşık üç bin adet yayın topladık. Selçik Köyü Okuma Odası, yalnızca kitap okunan bir köy kütüphanesi olmaktan çok, gençlerle varolan, gençlerin okuduklarını düşüncelerini birlikte paylaştıkları güzel bir ortam. Kampanyamız boyunca bizlere destek veren, kitap bağışında bulunan herkese teşekkür ediyor, okumaya ve okutmaya duyarlı aydınlık yürekli canlarında desteklerini bekliyoruz. Göndereceğiniz bir kitap bile bizler için, köy kütüphanemize kazandıracağınız değerli bir hazine olacaktır.


Metin ÖZDEMİR
Serçeşme Dergisi / 41. Sayı / Mayıs 2008






2 yorum:

  1. Serçeşme Dergisi'nde Selçik Köyü 1.Nevruz Bayramı Etkinliği ile ilgili yayınlanan yazım...

    YanıtlaSil
  2. Bu yazının içinde yer aldığı Serçeşme Dergisi'nin Mayıs 2008 tarihli 41.sayısı
    http://issuu.com/sacayak/docs/sercesme-41_renkli

    YanıtlaSil