1 Ağustos 2014 Cuma

SARI DEDE TÜRBESİ GÜZELLEŞİYOR


Sarı Dede Türbesi Güzelleşiyor - Metin Özdemir / Oniki Gazetesi
  
   Sarı Dede Sultan, Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesine bağlı Selçik Köyü'nde yaşamış olan Anadolu erenlerindendir. Sarı Selçuk Dede adıyla da anılan Sarı Dede Sultan'ın türbesi Selçik Köyü'nde yer almaktadır. Sarı Dede Sultan Türbesi ilk olarak taş duvarlarla örülü bir avlu içerisindedir. Yatırının bulunduğu yer ise 1952 yılında yapılmıştır. 1972 yılında köylülerin bir araya gelmesiyle, yaptırılmış ve bugünkü haline getirilmiştir.

   Dinar'da 1995 yılında meydana gelen depremde hasar gören türbenin onarımı için, Kültür Bakanlığı'ndan yardım talebinde bulunulmuş. Her defasında, türbenin herhangi bir tarihi değerinin bulunmadığı, sadece inanç turizmi açısından ziyaret edildiği belirtilerek, talepleri geri çevrilmiştir.

   Türbede 2002 yılında bir tadilat çalışması yapılarak, eksiklikleri giderilmeye çalışılmıştır. Son olarak köy muhtarlığının katkılarıyla yeniden tamirata başlanmış, gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. Selçik Köyü Muhtarı Veli İncekara; "Türbemiz köyümüz açısından önemlidir. Köyümüze gelen canlar ilk olarak türbemizi ziyarete ettikleri için, bizde çalışmalarımıza türbemizden başladık." diye konuştu. Ayrıca türbenin yanında bulunan cemevinde de tadilat çalışmaları sürdürülmektedir.

   2 Ağustos'ta Selçik Köyü'nde düzenlenecek olan, Sarı Dede Anma Etkinlikleri'nden önce, türbenin ve cemevinin eksiklikleri giderilerek, etkinlik öncesi hazırlıklar tamamlanmaya çalışılıyor. Selçik'liler 2 Ağustos'ta tüm canları Sarı Dede Sultan'ı anmak için, köylerine bekliyorlar.

   Sarı Dede Sultan'ın himmeti üzerinize olsun...


Sarı Dede Türbesi Güzelleşiyor - Metin Özdemir / Oniki Gazetesi

Metin ÖZDEMİR








1 yorum:

  1. Bu yazımız Haftalık Alevi Haber Gazetesi, Oniki Gazetesi'nin 3. sayısında yayınlanmıştır...

    YanıtlaSil