21 Ekim 2014 Salı

KAYABELEN CEMEVİ AYAKTA KALMAK İSTİYOR

   
Kayabelen Cemevi Ayakta Kalmak İstiyor - Metin ÖZDEMİR - Oniki Gazetesi

   Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesine bağlı Kayabelen Köyü'nde yer alan Hamza Şeyh Dede Cemevi ve Kültür Merkezi ayakta kalma mücadelesi veriyor.

   1999 yılında belediye statütüsüne kavuşan Kayabelen Beldesi'nde canların katkılarıyla yapılan Hamza Şeyh Dede Cemevi, belediyenin kapatılmasının ardından ihtiyaçlarını, bakım ve tamir masraflarını karşılayamaz duruma geldi. Tekrar köye dönüşen Kayabelen'de kültür merkezi ve cemevi köy muhtarlığına devredildi. Maddi yetersizliklerden dolayı sıkıntılar yaşanan cemevi için Kayabelen Köyü Muhtarlığı'nın verdiği mücadele sonucunda Şuhut Kaymakamlığı'ndan destek alınarak binanın yıkılmaya yüz tutmuş olan duvarları tamir edilerek, boya ve tadilat işleri yaptırıldı.

   Kayabelen Hamza Şeyh Dede Cemevi'nin durumuyla ilgili görüştüğümüz Kayabelen Folklor Araştırma Derneği (Kafa-Der) Başkanı Ali ERİM; "Kültür Merkezi ve Cemevimiz, uluslararası festivallere, etkinliklere ev sahipliği yapmış bir mekandır. Şimdi bu durumda olması ise bizleri üzüyor. Kültür merkezinin derneğimize devredilmesini istiyoruz." dedi.

   Kültür Merkezi ile birlikte cemevinin bu sayede bakım ve onarımının dahada kolaylaşacağı, başka yapılara dönüştürülmeden 'cemevi' olarak kalmasının sağlanacağını belirtti.

   Kültür merkezi, adını köyde türbesi bulunan Alevi ereni Hamza Şeyh Dede'den alıyor. Hamza Şeyh Dede Kültür Merkezi, dönemin Kayabelen Belediye Başkanı Selahattin AYDOĞAN'ın öncülüğünde canların katkılarıyla yaptırıldı.

   Kayabelen Folklor Araştırma Derneği olarak, herkesi Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerinin ve canların verdiği haklı mücadelenin yanında olmaya bekliyor. Cemevlerine desteğe çağırıyorlar.

Metin ÖZDEMİR






1 yorum:

  1. Bu yazımız Haftalık Alevi Gazetesi Oniki'nin 18 Ekim 2014 tarihli 9.sayısında yayınlanmıştır.

    YanıtlaSil