20 Ekim 2014 Pazartesi

CEMEVLERİ İÇİN YENİ KAZANIM

   
Cemevleri İçin Yeni Kazanım - Metin Özdemir - Oniki Gazetesi

   Antalya Cemevi Tapu Devri Türkiye'de Bir İlk

   Türkiye'de Aleviler gerek kendi olanaları ile, gerekse çeşitli yardımlarla cemevleri yapmaya devam ediyor. Belediyelerin yapımına destek olduğu veya tamamını üstlendiği cemevlerinde dahi hukuki olarak Aleviler kiracı. Antalya Muratpaşa Belediyesi bir ilke imza atarak, tapunun tamamını Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'na devretti. Bu, Aleviler için yeni bir kazanım anlamına geliyor.

   Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri Antalya Şubesi'nin içinde bulunduğu Antalya Cemevi'nin yıllardır çözülemeyen mülkiyet sorunu Muratpaşa Belediyesi'nin cemevinin tapusunu bedelsiz olarak Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'na devretmesiyle çözüldü.

   Muratpaşa İlçesi Kızılarık Mahallesi'nde bulunan Antalya Cemevi'nde 27 Eylül 2014 Cumartesi günü, saat 20:00'de başlayan tapu teslim törenine Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, önceki dönem belediye başkanları Hasan Subaşı, Süleyman Evcilmen, Antalya'daki Alevi kurumlarının biraraya gelerek oluşturdukları Antalya Alevi Bileşenleri'nin başkan ve yöneticileri katıldı.

   Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın cemevinin tapusunu HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez'e takdim etmesi tapu törenine katılan canlar tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

   Ercan Geçmez, yaptığı konuşmasında; "Buranın geçmişi çok derindir. Başlangıçtan bugüne gelene kadar emeği geçenlere teşekkür ederiz" diye konuştu. Ayrıca "Eğitimde hak ihlalleri" için başlatılan yürüyüşe dikkat çekti. 12 Ekim'de yapılacak olan mitinge katılmaya davet etti.

   Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal; "Bizim yaptığımız olağan bir durum. Biz sadece yasaları doğru yorumladık" diye konuştu. Önceki dönemlerde katkısı olan belediye başkanlarına da teşekkür eden Uysal; "Kimin ibadethanesinin neresi olduğuna kimse karar veremez. Aleviler, bizim ibadethanemiz cemevidir diyorsa, bunun hiç kimse aksini söyleyemez." dedi.

   Muratpaşa Eski Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen; Cemevi'nin HBVAKV'na devredilmesi kararının çıkarılmasında katkıda bulunan meclis üyelerine teşekkür etti.

   HBVAKV yöneticileri tarafından tapu teslimini sağlayan Belediye başkanlarına plaket verildi. Antalya Cemevi yönetimi adına konuşan HBVAKV Antalya Şube Başkanı Tufan Eroğlu; Cemevizin daha tamamlanamayan eksiklikleri var. Cemevimizi bedelsiz olarak "Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren" Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın şahsında bütün personeline teşekkür etti.

   Dede Kenan Akbaba'nın gülbenk vermesiyle başlayan etkinlikte, İlke Türkdoğan, Süleyman Demir ve Antalya Abdal Musa Derneği zakirleri, Güzel Şah Dede ve Antalya Cemevi Kadınlar Korosu deyişler seslendirdiler. Şehriban Mutluer Ana'nın lokma gülbengini okumasıyla törene katılan canlara lokma ikram edildi.

   Çok sayıda canın cemevini doldurduğu ve coşkulu geçen tören Yol Tv ve VTV'den canlı yayınlandı. Tapu teslim törenine katılan canlar, cemevlerinin asıl sahiplerine   devredilmesinde özveride bulunan yetkililere teşekkürlerini ilettiler.

Metin ÖZDEMİR






1 yorum:

  1. Bu yazımız Haftalık Alevi Gazetesi Oniki'nin 11 Ekim 2014 tarihli 8.sayısında yayınlanmıştır.

    YanıtlaSil